Korleis skriv du ei bok?

Eg har drøymd om å bli forfattar så lenge eg kan hugse. I ein alder av 24 har eg likevel aldri skrive nokon lengre tekst enn særemne på vidaregåande. Som ferdig utdanna har eg ikkje eit einaste fag som gjer meg kvalifisert til å skrive noko særleg meir enn masse epostar og kanskje eit blogginnlegg i ny og ne. Eg valde ein annan veg. Men eg vil skrive ei bok. Den treng ikkje vere lang, kanskje berre eit novellehefte. Den treng ikkje verte gitt ut, det er sjølvsagt heilt urealistisk å forvente. Men den skal skrivast. Om så berre som eit endelaust notat-dokument på telefonen. Kanskje ein bunke A4-ark i skuffen.

Så kvar byrjar ein? Korleis veit ein kva historie som er verd å fortelje? Startar historia in medias res eller med ei ti sider lang innleiing? Kanskje eit forord, men skriv ein ikkje forordet først når boka er ferdig? Skriv ein slutten eller byrjinga først? Kan ein bli forfattar på første forsøk? Neppe.

Eg byrjar med å lese. Kva skriv andre om? Eg leser Magnet av Lars Saabye Christensen. Tilværelsens uutholdelige letthet av Milan Kundera. Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping av Murakami. Lang, kortare, kortast. Så trener eg på å skrive utan å stoppe opp. Eg skriv eit blogginnlegg om å ville skrive ei bok. Eg skal skrive fleire, eg skal notere ein heil logg, ei heil dagbok. Korleis skriv du ei bok? Kanskje ingen leser, tenkjer eg. Det blir jo dumt. Men det er jo at folk faktisk skal lese det eg skriv som er skummelt. Då er det kanskje greit at ingen leser.


 1. June sier:

  Gjer det!
  Dette inspirerte meg.

 2. martine sier:

  Har et word-dokument med nesten titusen ord. har ikke åpnet det på flere måneder. Men jeg har i alle fall skrevet, og jeg liker faktisk det jeg har kommet fram til. Om det så bare blir liggende der som en fil, alene og ubrukt, så er jeg glad for hvert eneste ord. Jeg prøvde i alle fall.

 3. Sunniva sier:

  Om jeg bare hadde visst dette selv! Å skrive er så vanskelig. Men håper du finner det ut.
  Ps. er ikke Magnet bra?

 4. T Kristin :) sier:

  Gleder meg til å lese ;) Språket ditt er så levende og visuelt Johanne! Stå på!
  God klem

 5. EE sier:

  jeg kan ikke gi deg noen endelige svar på dette, men mitt beste tips er å bare skrive, ti sider, tjue sider, tretti sider, og ikke lese det før senere. begynn der det lugger. så kommer resten etter hvert.

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] Før seriefinalen av The Handmaid’s Tale tjenerinnene vandret rundt i London. I september skal en samling av brev skrevet av Jane Austen publiseres. Brevene sies å skulle avsløre intime øyeblikk av hennes liv. Hillary Clinton sin nyeste memoir What Happened kommer på markedet 12 september. Clinton sier hun har ‘let her guard down’ for denne romanen. Johanne fra Bergteken skriver fint om vanskeligheten […]Leave a comment
Follow and Like: